Bedankt Uitgeverij Godijn voor het recensie-exemplaar van ‘Vrouwenmantel’.

Claire heeft er een moeilijke tijd op zitten en ze besluit om even tijd voor zichzelf te nemen. Ze gaat op een mindfullness-retraite waar ze samen met een aantal vrouwen van haar leeftijd, alles over mindfullness zal leren.
Ze heeft al snel een band met haar kamergenootje Moniek, maar haar reden om aan het retraite deel te nemen blijkt een heel andere te zijn dan die wat Claire zelf heeft.
Hetzelfde blijkt te gelden voor een aantal andere dames in de groep. Claire heeft al snel door dat er veel meer speelt in de privélevens van de dames, maar probeert zich er zo veel mogelijk buiten te houden.
Als één van de dames dood in het bos gevonden wordt, gaan de alarmbellen echter rinkelen en wordt Claire er bij betrokken, of ze dat nu wilt of niet.

Vrouwenmantel heeft geen strakke spanningsboog. Het duurt even voordat het echt spannend wordt, ondanks dat het al snel duidelijk is dat er geheimen rond dwarrelen in het huisje. Het is vooral een nieuwsgierigheid die zich van mij meester maakt.
De personages lijken ook erg oppervlakkig te blijven. Zoals gezegd zijn er een aantal dames die een andere reden hebben om naar het retraite te komen, waardoor ze zich vaak anders voordoen. Er is dan ook niet echt een beeld van hen te krijgen. Als het verhaal vordert wordt duidelijk waarom dit is, maar in het begin is het daardoor wat lastiger om de personages uit elkaar te houden.
Hoofdpersonage Claire wordt echter heel goed uitgebeeld. Ondanks dat het retraite niet loopt zoals verwacht, werkt ze wel aan zichzelf en lijkt ze te ontpoppen gedurende de week. Het is een fijn personage om over te lezen, een personage dat dicht bij de werkelijkheid blijft.

Hoewel het verhaal zich in een week afspeelt, doet het soms wat langdradig aan. Er gebeurt ontzettend veel, maar tegelijkertijd lijkt het allemaal in slow-motion af te spelen.
De schrijfstijl van Anita Kok is erg prettig en vlot, waardoor het verhaal goed leesbaar is ondanks dat het soms wat traag aanvoelt.
De plot zit goed in elkaar, maar had ergens ook wat aangedikt mogen worden. De ontknoping op het einde doet wat warrig aan, waardoor ik sommige passages opnieuw moet lezen.
Desondanks is Vrouwenmantel een verhaal dat je zeker een aantal uurtjes leesplezier zal bezorgen. De herkenbare hoofdpersoon, de onderlinge intriges en de fijne schrijfstijl nemen je mee op een weekje retraite, waarvan je niet perse uitgerust terug zal komen.

Beoordeling: 💜💜💜

Een gedachte over “Recensie Anita Kok – Vrouwenmantel

Plaats een reactie