VrouwenThrillers organiseerde een leesclub rondom Mama liegt van Marion van de Coolwijk en ik mocht deelnemen. Bedankt, ook aan De Crime Compagnie, voor het recensie-exemplaar.

Als Aisa’s oma haar opeens vraagt om met haar zus contact op te nemen, denkt ze eerst aan een slechte grap. Voor zo ver zij weet zijn oma en mama haar enige familie.
Toch gaat ze op zoek naar Emma van Bemmelen, die inderdaad de zus van oma blijkt te zijn waar ze al sinds haar zestiende geen contact meer mee heeft.
Veel tijd om vragen te stellen krijgt Aisa echter niet, want kort na de ontmoeting met Emma komt oma te overlijden.
Aisa wordt al snel in Emma’s familie opgenomen en hoewel Emma dit met veel liefde doet, is niet iedereen van haar gecharmeerd.

Het verhaal verdeelt zich in twee tijdlijnen: het verhaal van Aisa in het heden en het verhaal van de jonge Elizabeth tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Aisa heeft veel vragen en wil meer weten over haar oma’s moeder, Annie en de onbekende man die haar zwanger gemaakt heeft.
Ondertussen lezen we in het verleden Elizabeth’s weg naar het huwelijk en het moederschap.
Door het gebruik van de twee tijdlijnen wordt de nieuwsgierigheid al snel aangewakkerd. Beetje bij beetje komen we steeds verder bij de antwoorden die Aisa graag wilt hebben, maar er is nog veel onduidelijkheid. Elk hoofdstuk eindigt met een soort cliffhanger waardoor je snel verder wilt lezen maar dat weer afgewisseld wordt met de verhaallijn in de andere tijd. Het zorgt voor een zekere spanning en een hoog doorlees-gehalte. Ook de fijne schrijfstijl van Marion van de Coolwijk werkt bij dit laatste erg mee. Ze schrijft heel vlot, maar weet de beklemmende situaties ook als zodanig te beschrijven. Het voelt daardoor niet alleen alsof de zoektocht van Aisa er ook een van de lezer wordt maar het plaatst de lezer ook echt in de precaire situatie van Elizabeth.
De personages leer je op deze manier ook goed kennen. Wat echt naar voren komt is het gebruik van sterke vrouwelijke personages. Zij hebben allen een duidelijke eigen mening en dragen deze ook uit. Vooral in de tijd van Elizabeth vind ik dat een mooie toevoeging.

Het plot ontrafelt zich steeds verder en de spanning neemt dan ook verder naar het einde toe. Het verhaal ontvouwt zich op een manier die ik niet zag aankomen en die mij aangenaam verraste. Dat Mama liegt een boek is met veel diepgang was al snel duidelijk, maar het blijkt nog veel dieper te gaan. Het laat zien dat moedersliefde heel ver gaat, maar ook dat de term “mama knows best” niet altijd op gaat. Het is een emotioneel verhaal met een zeer sterk plot dat niet alleen als spannende roman maar zeker ook als een goede psychologische thriller beschouwt mag worden.

Beoordeling: πŸ’›πŸ’›πŸ’›πŸ’›πŸ’›


2 gedachtes over “Recensie Marion van de Coolwijk – Mama liegt (leesclub Vrouwenthrillers)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s