Hallo Annette, leuk dat je er bent als onze Auteur van de maand, april. Ik heb je al heel vaak voorbij zien komen bij mijn collega bookstagrammers en ik volg je ook al een hele tijd, maar heb nog niets van je gelezen. Extra spannend dus om je deze maand te verwelkomen.

Eigenlijk verwelkom ik deze maand Anne May, je pseudoniem. Maar je hebt ook geschreven onder je eigen naam. Waarom heb je voor zowel een pseudoniem én schrijven onder je eigen naam gekozen?
Ik ben begonnen onder de naam May Harper om gewoon even vrij te kunnen schrijven zonder dat er ook gelijk een gezicht aan zat. Dat ging goed, en toen ik bij Dutch Venture Publishing tekende voor mijn NA-serie, besloot ik onder de naam Anne May te schrijven. Deze naam ligt dichter bij mijn eigen naam, en ik wilde ook langzaam een andere kant op met schrijven. 
Toen ik bij Loft tekende voor een feelgood, hebben we bewust gekozen om die onder mijn eigen naam te publiceren omdat de stijl en genre ander was. Onder deze naam ga ik in de toekomst ook verder als NA-auteur. 
Anne May wordt dan de naam waaronder ik zelf uitgeef.

Je bent al van jongs af aan met schrijven bezig, gedichten, verhaaltjes. Is dit iets wat echt uit jezelf komt of kom je uit een gezin waar daar ook iets mee gedaan werd?
Ik denk een combinatie. Lezen werd van huis uit gestimuleerd. En ik weet dat mijn moeder vaak die boekverfilmingen keek van die historische romans. Mijn vader haalde al zijn kennis uit boeken, en er staan nog planken vol met boeken over scheepvaart en dergelijke. Bij mij is het lezen en schrijven wat meer doorgeslagen ☺.

Je bent Engelse taal en Literatuur gaan studeren en was dus ook tijdens je studie bezig met schrijven. Daarna koos je voor een opleiding op de Kunstacademie, waar je liefde voor mode tot uiting kwam. Het lijkt me een heel andere richting, waarom koos je “voor iets anders” na je vorige studie?
Ik heb altijd een beetje last van keuzestress omdat ik alles leuk vind, en ook veel richtingen op kan. Op de middelbare school had ik namelijk een exact vakkenpakket, en daar was ik veel beter in dan in mijn taal… 
Kunst heeft me altijd getrokken, en op de universiteit ben je voornamelijk bezig met het analyseren van kunst en literatuur, maar ik wilde het graag maken. Ik hield van mode in de breedste zin van het woord, de taal die je spreekt met je kleding. En ja, toen zat ik ‘ineens’ op de kunstacademie ☺

Het schrijven liet je al die tijd niet los, ook al had je er minder tot geen tijd voor. Hoe kwam je tot de beslissing om toch weer meer te gaan schrijven?

Het bleef kriebelen, en ik had na jaren de verplichtingen van het werk niet meer (na de kunstacademie nam ik een winkel over). Op schrijven online zag ik dat er een schrijfwedstrijd was, en zo ben ik er een beetje ingerold.

Hoe komt een verhaal of zelfs een boek tot stand? Kun je ons meenemen in je schrijfproces? Waar doe je inspiratie op?

Eigenlijk doe ik dat overal. Vroeger zat ik altijd met mijn hoofd in een verhaal, maar schreef het niet op. Uiteindelijk tijdens een van mijn buitenritten (ik had toen nog een paard) besloot ik het op te schrijven. Soms heb ik een beeld nodig, of een situatie die ik mee maak, ik hoor iemand iets zeggen, en ik put uit mijn eigen ervaringen. Telkens komt er iets bij en langzaam groeit zo’n verhaal

Je bent naast auteur ook moeder en echtgenoot. Plan je je schrijftijd in of werk je om het gezinsleven heen als er even een vrij uurtje is bijvoorbeeld?

Ik werk om het gezinsleven heen… voor zover dat kan. Nu ze wat groter zijn en zichzelf al aardig kunnen vermaken, pak ik ook wel eens een uurtje nakijk- of herschrijfwerk erbij als ze aan het spelen zijn, maar schrijven doe ik echt alleen als het rustig is.

Wat vind je zelf leuker om te schrijven, een serie, een losstaand boek of een kortverhaal?

Een kortverhaal is veilig want daarin baken je al heel erg je thema en onderwerp af. En, dat vind ik altijd leuk, je plant een zaadje voor een groter verhaal. Bij een losstaand verhaal moet ik altijd oppassen dat ik het niet te groot wil maken, en het lastige van een serie vind ik dat je echt goed moet weten waar je heen gaat. Vooral als je verhaallijnen wilt verweven met flashbacks en dergelijke.

Je hebt inmiddels boeken met verschillende genres geschreven, toch lijkt er altijd wel een lijn in te zitten, qua romantiek en een zware ondertoon. Ik heb gelezen dat een thriller schrijven niet voor je is weggelegd. Is er toch een genre waarnaar je eens een uitstapje zou willen doen?

Toch die thriller dan maar? Hahaha. Ik wil het wel proberen, maar ik denk dat het dan eerder een roman met spanning wordt. Dat is wel waar ik naartoe wil gaan, de wat zwaardere romans.

Lees je zelf ook nog steeds graag? Wat lees je zelf het liefste?

Ja, ik lees zelf ook heel erg graag. Het liefst (feelgood)romans, en YA/NA.

Doe je ook nog iets met je passie voor mode?

Voornamelijk plaatjes kijken… en ik ben weer begonnen met zelf kleding maken. En wie weet komt het ooit in een roman terug 😉

Wat mogen we nog verwachten van Anne May in 2022?

Ik hoop dat ik dit jaar Liefde zonder beperking kan afmaken. Het verhaal is er grotendeels al wel, maar dat zijn echt de grote lijnen.

Onder Annette Rijsdam komt er dit najaar een serie uit bij een heel leuke uitgever en bij Loft, maar dat is nog onder voorbehoud, een nieuwe feelgood over acquirerend redacteur Linde, die haar handen vol heeft aan weddingplanner Femmi met een schrijfambitie.

Ik stel je graag nog vijf random vragen. Vragen die gewoon in me opkomen en die jij, hopelijk, zonder al te lang na denken kan beantwoorden.
Wat is je lievelingskleur? blauw
Lezen of schrijven? Schrijven
Sneakers of hakken? Sneakers
Wat is je grootse wens? Dat ik altijd wat te wensen zal hebben.
Frietjes of patat? Frietjes


Bedankt voor het beantwoorden van de interview vragen, ik vind het leuk om je beter te leren kennen en wat meer over je schrijfproces te weten te komen.
Is er nog iets dat je kwijt wilt aan mij, of aan de lezers?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s