Hallo Kristie en welkom als Auteur van de maand, augustus.
Leuk dat je meedoet en ik kijk er alvast naar uit om meer over je te weten te komen!

Sinds kort is je eerst verhaal in een vierdelige serie uitgekomen, daar willen we natuurlijk meer over weten maar eerst gaan we een beetje terug in de tijd.
Heb je altijd al willen schrijven, of is dat echt iets dat sinds kort naar boven gekomen is?

Ik schreef als kind al graag verhaaltjes en dat ik journalistiek ging studeren richting schrijvende pers was dan ook geen verrassing voor mijn familie. Hoewel ik daar ook al een minor creatief schrijven volgde, bleef het schrijven van een boek een wens voor de toekomst. Verschillende keren begon ik al aan een verhaal, maar de snelle deadlines die ik gewend was, maakte het moeilijk om het schrijven van een heel boek vol te houden. Dat leek zo’n eindeloos traject. En wie zou het ooit gaan lezen?
Toen de Romcomnibus-wedstrijd in 2021 voorbijkwam en ik zag dat het om een kort verhaal ging, dacht ik: dat moet lukken. Dus ben ik begonnen en dat vond ik zó leuk dat ik niet meer gestopt ben. 


Richt je je momenteel alleen op schrijven, of heb je nog een andere baan?
Ik werk parttime: een combinatie van het schrijven en wat freelance werk. En de rest van de tijd ben ik thuis voor onze twee kinderen. 

Hoe plan jij je schrijftijd in? 
Op de dagen dat de oma’s oppassen of wanneer de oudste naar school gaat en de jongste op de opvang is, heb ik tijd om te werken. De meeste tijd daarvan gebruik ik voor het schrijven. En als ik écht in het verhaal zit dan kruip ik op ieder ander vrij moment ook achter de laptop: als de kindjes in bed liggen, een filmpje kijken of in het weekend. Ik heb dus vaste momenten en afhankelijk van de fase van het schrijfproces neem ik daarnaast ieder vrij moment.

Kun je ons meer vertellen over je schrijfproces? Waar haal je je inspiratie vandaan en hoe verwerk je deze bijvoorbeeld? Of ga je echt achter de computer zitten om te brainstormen over een verhaal.
Inspiratie kan overal vandaan komen. Heel vaak doe ik inspiratie op als ik wandel of bezig ben en ondertussen naar muziek luister. Maar soms hoor je een bepaalde uitspraak, zie je een bepaald object of zorgt een bepaalde scène op tv dat er ineens weer inspiratie begint te stromen. Het zit hem vaak in hele kleine dingen waar ik dan een geheel eigen verhaal omheen bedenk. 
En voor een deel is het inderdaad ook gewoon achter die laptop gaan zitten en gewoon maar verder gaan met het verhaal. Dan borduur ik voort op iets dat ik eerder schreef en ontstaat er ‘spontaan’ een nieuw idee.

Compleet van de wijs’ is het eerste deel in een vierdelige reeks, genaamd Rock & Flirt. Toen je begon met het schrijven van dit verhaal was het toen gelijk duidelijk dat dit een reeks ging worden of is dit op een andere manier ontstaan?
Als eerste schreef ik het korte verhaal ‘Een zomer Offline’ (dat lezers van mijn nieuwsbrief gratis krijgen), dat gaat over de beste vriendin van Fleur (de hoofdpersoon uit ‘Compleet van de Wijs’). Dus in feite was er al een begin van een serie gemaakt, met het schrijven van ‘Compleet van de Wijs’. 
Na afloop was ik zelf zo gehecht geraakt en Fleur, Jeff en Johan dat ik ze eigenlijk nog niet los wilde laten. Daarom had ik wel al direct het idee dat mijn tweede boek een vervolg moest worden op dit verhaal, maar het was mijn redacteur Amber, van HarperCollins, die opperde: waarom maak je er geen serie van waarin we de hele band volgen? Met in elk boek een nieuw bandlid als love interest. Daar werd ik direct enthousiast van, dus een eerder idee ging overboord en zo ontstond de Rock & Flirt serie.

Muziek staat heel erg centraal in je (opkomende) verhalen, maar in je eigen leven is muziek ook heel erg belangrijk. Is dit altijd zo geweest of hangt dit ook met het schrijven samen?
Ik hou van muziek. Al in mijn pubertijd knalde drum- en gitaarsolo’s hard en veelvuldig uit de boxen op mijn zolderkamer. Dat heb ik van mijn vader: als we muziek luisteren moet het hard. Dat de muziek die ik luister ook behoorlijk hard (rock en metal) is, heb ik dan weer niet zo van mijn vader. Die is vooral fan van Songfestivalmuziek en Abba… 
Er zijn wat jaren geweest waarin ik minder muziek luisterde. Sinds ik begon te schrijven aan deze serie is mijn liefde voor muziek weer enorm gegroeid. Dus het was vroeger ook al zo, maar hangt voor een deel toch wel samen. Ik stop dan ook echt moeite in het samenstellen van de playlists die bij mijn boeken horen. Als ik een liedje vind dat precies lijkt te passen bij het gevoel van een personage op een bepaald moment, dan maakt me dat echt heel blij. 
Bovendien kreeg ik door het schrijven van deze serie steeds meer spijt dat ik zelf nooit een instrument heb leren spelen. Dat was de reden dat ik besloot om op gitaarles te gaan. Dus het schrijven van deze serie heeft mijn liefde voor muziek zeker laten groeien.

Voorlopig ben je natuurlijk volop bezig met de Rock & Flirt-serie maar heb je misschien ook al ideeën voor volgende verhalen?
Ideeën stromen altijd, dus ja, er spelen al wel wat voorzichtige ideeën voor verhalen die losstaan van deze serie. In mijn achterhoofd sluimert zelf nog steeds een boekidee waar ik heel lang geleden al ooit een beginnetje aan maakte. Maar aangezien ik nog twee boeken te schrijven heb voordat Rock & Flirt compleet is, ga ik me daar eerst maar op focussen.

Is er een genre waarin je graag nog iets zou willen schrijven, of wil je je voorlopig graag op één genre concentreren? Of is er misschien een genre wat je helemaal niet aantrekt.
Ik ben dol op feelgood en dat is – samen met een verdwaalde thriller zo nu en dan – momenteel eigenlijk het enige dat ik lees. Dat schrijf ik ook het liefst. Al lijkt het me wel leuk om misschien nog een keer een steamy-roman te schrijven. Al schuw ik die scènes nu ook niet en vind ik dat ze wel moeten bijdragen aan het verhaal. Wat je in elk geval nooit van mij hoeft te verwachten: fantasy en historische romans. Die genres liggen me niet zo.

Zelf lees je ook graag, waar kan jij je helemaal in verliezen?
Romantische feelgood. Een boek zonder romantische verhaallijn voelt voor mij incompleet en een boek zonder gelukkig einde vind ik ronduit teleurstellend. Ik geniet tijdens het lezen vooral van het zwijmelen. Daarnaast vind ik het verhaal natuurlijk ook heel belangrijk. Ik houd van een mooie ontwikkeling van een hoofdpersonage en schuw zwaardere onderwerpen zeker niet. Toch is het vooral de romantische spanning die mij aan een boek gekluisterd houdt.

Heb je nog andere hobby’s?
Ik tipte het hierboven al even aan: gitaarspelen is sinds dit jaar een nieuwe hobby. Ik vind het heerlijk: muziek maken, gefocust bezig zijn en even alles om me heen vergeten. Vooral zien dat je een groei doormaakt, is echt heel erg leuk. 
Fotografie is – na het een paar jaar professioneel te hebben gedaan – ook weer gedegradeerd tot hobby (tegenwoordig zijn het vooral mijn eigen kinderen en vakanties die ik fotografeer). Lezen is natuurlijk een grote hobby, net zoals muziek luisteren. En verder vind ik het heerlijk om een dagje weg te gaan met mijn gezin, een lekkere wandeling te maken. 
En ik boks, maar om dat nu een hobby te noemen… Aan het begin van de les misschien, als ik klaar ben zeker, maar daar tussenin ben ik er zelf niet meer zo overtuigd van dat ik het doe voor mijn plezier, haha!

Wat mogen we nog van Kristie Raaijmakers verwachten in 2022, of misschien wel in 2023?
Nou, in elk geval nog drie boeken! In het vroege najaar van 2022 komt mijn tweede feelgoodroman ‘Helemaal van Slag’ uit. Dit is het tweede deel in de Rock en Flirt serie, waar ik op mijn instagrampagina onlangs al een boektrailer van heb getoond. Een wat zwaarder en emotioneler verhaal dan z’n voorganger, maar nog altijd met een heleboel romantiek en feelgood-vibes. Daarvoor ben ik nu de puntjes op de i aan het zetten met mijn redacteur. En in 2023 volgen het derde en vierde deel van de serie nog: ‘Precies de juiste Snaar’ en ‘Perfect in de Maat’. Ik begin na de zomervakantie met schrijven aan boek drie. Het plot en de karakterdossiers liggen al klaar.

Graag stel ik je nog vijf random vragen. Vragen die zo in mij opkomen en die jij, hopelijk, zonder lang nadenken kan beantwoorden.
Wat is je lievelingsfilm? Oef, deze vind ik heel lastig! Ik ben vooral een serie-fan, zodat ik lekker lang met de personages mee kan blijven leven. Maar films die ik heel leuk vond zijn: Titanic, Marley & Me, The Fault in our stars en Magic Mike. Als ik ook wat series mag noemen, behoren Sons of Anarchy, Suits en Virgin River zeker tot de favorieten (met nog vele anderen!).
Regen of sneeuw? Doe dan maar sneeuw: al vind ik één dagje wel genoeg. Sleeën en een sneeuwpop bouwen met de kinderen en dan snel weer weg, want dan wordt het een rommeltje waar ik niet meer doorheen kan wandelen zonder uit te glijden…
Badpak of bikini? Badpak. 
Wat is je grootste nachtmerrie? Vroeger was dat altijd brand in ons huis. Dat leek me zo eng en bovendien verschrikkelijk: dat je alles kwijtraakt wat je hebt. En eigenlijk nog steeds, maar sinds ik moeder ben kan ik er zo nog een paar ware nachtmerries aan dat lijstje toevoegen. 
Heb je een eigenaardigheid? Eén?! Haha. Dat wordt lastig kiezen. Ik kan hele gesprekken voeren met mezelf als ik ergens ben waar niemand het hoort… Ik bijt nagels (niet trots op)… Oh en sinds ik boeken schrijf kan ik mijn werk dus écht niet meer loslaten tot het af is. Echt, ik moet mezelf losrukken van mijn laptop en dan nog blijft mijn hoofd soms uren in het verhaal hangen.

Bedankt voor het beantwoorden van de vragen. Is er nog iets dat je kwijt wilt aan mij, of aan de lezers?
Superleuk dat ik gekozen ben tot auteur van de maand augustus. Toen jij vorig jaar de oproep plaatste was ik nog in afwachting of ik een uitgever zou vinden voor mijn manuscript. Daarom vind ik het heel bijzonder dat ik hier nu tussen al die mooie auteurs op jouw blog mag staan. Dankjewel voor deze kans!
En voor iedereen die nieuwsgierig is geworden naar ‘Compleet van de Wijs’, een boek dat echt niet alleen maar over leuke mannen in een band gaat: hij is verschenen als ebook en ook te vinden binnen de abonnementen van KoboPlus en Storytel. Heb je hem gelezen? Dan ben ik heel benieuwd wat je ervan vond! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s