Hallo Marieke, welkom als auteur van de maand februari. Heel erg leuk dat je meedoet, ik kijk er naar uit om je beter te leren kennen.
Dank je wel! Ik vind dit superleuk en ben heel benieuwd wat deze maand gaat brengen.

De liefde voor boeken begint bij bijna elke schrijver door het lezen van boeken. Dit was ook bij jou het geval. Wanneer kwam de omslag van liefde voor lezen naar zelf een boek willen schrijven?
Begin 2003. Ik was zwanger van mijn oudste dochter maar was redelijk aan huis gekluisterd. Toen ben ik als afleiding leuke stukjes tekst gaan typen en aan elkaar gaan plakken. Van het één kwam het ander en achttien jaar later zag ‘Klavers, Edelweiss & Sachertorte’ het levenslicht.

Jouw droom kwam “pas” uit in 2021. Wat heb je voor die tijd beroepsmatig gedaan?
Van huis uit ben ik secretaresse geweest. Ik heb eerst bij een grote leasemaatschappij gewerkt en later bij een bank in Amsterdam. Echt ambitieus ben ik nooit geweest; ik wilde het vooral naar mijn zin hebben. Iets wat gelukkig gelukt is. Toen eind 2003 onze dochter geboren werd, wilde ik bij haar thuis zijn. Uiteindelijk ben ik 13 jaar bij mijn dochters thuis gebleven, iets wat gelukkig ook mogelijk was. In 2019 ben ik weer gaan werken, dit keer in de detailhandel. En dat doe ik nog steeds met veel plezier.

Het heeft dus lange tijd geduurd voordat jouw eerste boek zijn levenslicht zag. Was het lastig om toch door te gaan na afwijzingen?
Ja, dat vond ik wel. Het duurde elke keer wel een tijdje voordat ik toch weer door durfde te gaan. Ik bedoel, het wordt niet voor niets afgewezen. Maar elke afwijzing zet je aan het denken en laat je op een andere manier naar je manuscript kijken. En daardoor is het uiteindelijk een veel betere versie geworden dan die allereerste poging.

Gelukkig bleef je in jezelf geloven, want inmiddels heb je ook een trilogie geschreven, die bij Harper Collins uitgebracht is. Kan je er meer over vertellen hoe dit tot stand gekomen is?
In 2021 deed ik mee met de ‘Zin in Zomer Feelgood Schrijfwedstrijd’ van LS Amsterdam. Daar kwam ik op de Shortlist terecht. Dat vond ik al een prestatie op zich en daar was ik superblij mee. In november werd ik benaderd door HarperCollins. Ze waren op zoek naar nieuw schrijftalent voor hun nieuwe digitale fonds HarperFirst. Nadat ze wat andere korte verhalen van me hadden gelezen, besloten we mijn wedstrijdverhaal uit te bouwen tot een trilogie. Dat is ‘De Duinen van Westzand’ geworden.

Je hebt inmiddels dus zowel een standalone als een serie geschreven, waar gaat jouw voorkeur naar uit?
Lastige vraag. Ik denk dat ik niet kan kiezen. Het liefst zou ik allebei doen. Een serie is fijn omdat je voor langere tijd in dezelfde vibe kunt blijven zitten. Vooral voor Westzand was dat heel fijn. Ik mis het echt een beetje nu de serie voltooid is, haha! Maar een standalone kan veel meer de diepte ingaan en daar houd ik ook van. De serie bij HarperCollins is heerlijk luchtig en heeft bij veel mensen voor een lach op hun gezicht gezorgd. Bij mijn standalone hebben veel lezers een traantje of twee moeten laten omdat daar meer diepere en heftigere emoties bij kwamen kijken. En ik houd dus van allebei. Nee, ik zou niet kunnen kiezen.

Hoe ziet jouw schrijfproces er uit? Plan je schrijftijd in en ga je dan brainstormen, of schrijf je als er zich een idee ontplooit?
Ik ben een totaalchaoot wat schrijven betreft en stiekem wel jaloers op schrijvers die echt goed kunnen plotten. Mijn hoofd voelt vaak als een grote grabbelton die je ondersteboven moet schudden en dan valt er iets uit waar ik vaak wel wat mee kan. Voor de trilogie voor HarperCollins moest ik natuurlijk wel een beetje globaal plotten om aan te geven waar ik met de serie naartoe wilde. Ontzettend moeilijk vind ik dat. Meestal houden mijn personages zich ook niet echt aan die synopsis, haha! 
Ik plan wel schrijftijd in want er zijn zoveel dingen die ik leuk vind om te doen. Maar vaak als ik denk een uurtje te gaan zitten, ben ik zo ineens drie uur verder. Ook prima.

Je schreef tot nu toe romans, zijn er nog genres waar je graag in zou willen schrijven? Of genres die je totaal niet aantrekken?
Ik houd absoluut niet van horror. En niet per se omdat ik het niet leuk vind maar omdat ik anders geen oog meer dichtdoe! Ik zou misschien ooit wel een licht fantasyverhaal willen schrijven. Maar dan zonder een zelfbedachte wereld want dat lijkt me dan weer knap ingewikkeld. Eigenlijk passen romans en feelgoods wel het beste bij me. Een realgood zou ik wel graag willen schrijven. Een combinatie van beide dus eigenlijk. Hoef ik ook hier niet te kiezen 😉

Als auteur ben je heel actief op de sociale media. Hoe belangrijk vind jij het om contact te hebben met je lezers en/of bloggers?
Ik zie het niet zozeer als belangrijk. Ik vind het vooral heel leuk. Sowieso heb ik altijd graag mensen om me heen en social media is wat dat betreft gewoon een heerlijke uitbreiding. En er zijn de afgelopen twee jaar zoveel leuke en fijne contacten bijgekomen… ik zou ze niet meer willen missen. Ik hoop dat ze mij ook nog niet zat zijn.

Lees je zelf ook nog steeds? En wat lees je het liefst?
Ja, ik lees heel veel. Romans, Feelgood, Engelse klassiekers en boeken met achtergronden over mooie films. Maar sinds KE&S uitkwam, heb ik vooral de Nederlandse auteur ontdekt. Te gek voor woorden dat ik van de meeste auteurs nog nooit gehoord had. Daar laten vooral de boekwinkels veel steken vallen denk ik. Ze gooien tafels vol buitenlandse auteurs terwijl we zoveel talent van eigen bodem hebben.

Het komt steeds vaker voor dat auteurs samen een boek schrijven. Lijkt jou dit ook leuk en met wie zou jij dit willen doen?
Haha! Wat leuk dat je dit vraagt! Toevallig doe ik momenteel samen met Jet Nijland mee aan een schrijfwedstrijd. Of we kans maken weet ik echt niet maar het plezier en de lol dat we eraan beleven is het al dubbel en dwars waard. Of ik dat echt voor een boek zou kunnen, weet ik niet. Daarvoor ben je dan misschien weer teveel van de ander afhankelijk en ik weet niet of ik dat kan. En misschien gaat het dan wel bij allebei te koste van de schrijfidentiteit. Maar Jet is een steengoede plotter dus daar heb ik vol bewondering naar zitten kijken.

De eerste twee delen van de ‘De duinen van Westzand’ zijn inmiddels verschenen en het laatste deel komt deze maand uit.
Heb je al enig idee wat hierna gaat komen?

Nou, in ieder geval verschijnt eerdaags ‘Klavers, Edelweiss & Sachertorte’ eindelijk als ebook. Ook verschijnt op 28 februari een ebundel van de complete serie ‘De Duinen van Westzand’.

Mogen we nog meer van Marieke Douwes verwachten in 2023?
Ik hoop het wel. Concrete plannen zijn er nog helemaal niet maar ik ben wel met heel veel bezig. Lekker vaag weer hè, haha! Maar het is niet anders: ik weet zelf nog helemaal niks, helaas.

Graag stel ik je nog vijf ‘random’ vragen. Vragen die zo in mij opkomen en die jij hopelijk zonder lang nadenken kan beantwoorden.
Wat is je lievelingsdier?
Geit en Hond (sorry, ook hier kan ik niet kiezen. Maar ik heb een hond en geen geit dus misschien dan toch eerst een hond)
Heb je een bucketlist? Nee.
Nagellak of make-up? Nagellak
Wat vind je lekker ruiken? Vanille en de geur ‘Oui, a l’amour’ van Yves Rocher.
Tv of radio? Radio (alleen muziek… geen geklets)

Bedankt Marieke voor het beantwoorden van alle vragen. Is er nog iets dat je kwijt wilt aan mij, of aan de lezer?
Niet speciaal maar als je iets wilt, geef dan nooit op. Het duurde bij mij achttien jaar voordat mijn debuutroman verscheen en de wereld waar ik in terecht gekomen ben is geweldig. Die had ik echt niet willen missen. Dus als je iets in je hoofd hebt: go for it!


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s