Bedankt LetterRijn voor het recensie-exemplaar van Isolatie.

Als Renske tijdens haar werk geconfronteerd wordt met een arbeidsongeval, zet ze al vrij snel haar vraagtekens bij het voorval. Door haar werk als arbeidsdeskundige is het niet raar dat ze gelijk de toedracht van het ongeval onder de loep wilt nemen maar de directeur van het bedrijf, waar ze op dat moment voor een routine-onderzoek aan het werk is, wil alles zo snel mogelijk van tafel schuiven.
Als blijkt dat de directeur meer dingen voor haar verborgen probeert te houden verdiept ze haar onderzoek en betrekt daar ook haar vrienden Sara en Marce bij, die werkzaam zijn bij de politie.
Tegelijkertijd maken we kennis met Urszula, een Poolse vrouw die haar thuisfront achter laat om in Nederland in de fabriek te komen werken. Het gaat haar verre van makkelijk af maar gelukkig ontfermt de eveneens uit Polen afkomstige Jerzy zich over haar.
Maar als hij op zijn vakantie naar Polen onbereikbaar blijkt, begint zijn dochter Sara (de vriendin van Renske) zich zorgen te maken. Is het toeval dat Jerzy juist op dit moment niet aanwezig is op het bedrijf of speelt er meer?

Het verhaal heeft dus twee verhaallijnen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen lijken te hebben. Wel zijn ze beiden ontzettend spannend en hebben ze dezelfde fabriek als decor. Al snel vraag je je als lezer dan ook af, of er hier niet toch een connectie te vinden is.
De radartjes beginnen te draaien en het maakt Isolatie een verhaal dat meteen interessant is. Spanning is daarbij ook flink aanwezig, zij het in beide verhaallijnen op een andere manier.
Ondertussen heeft Renske ook op persoonlijk vlak een shock te verwerken, als haar moeder ineens op de stoep staat. Dit geeft het verhaal nog een extra laagje, omdat niet direct duidelijk is waarom de relatie tussen moeder en dochter gebrouilleerd geweest is en waarom ze juist nu besluit weer op te duiken.
Isolatie is het tweede deel met Renske Nijland in de hoofdrol en het is me niet helemaal duidelijk of de reden hiervan in het vorige deel wel aan de orde gekomen is, omdat ik dit niet gelezen heb.
Toch mis ik naar mijn gevoel niets van het voorgaande verhaal. In grote lijnen is duidelijk hoe de verstandhoudingen in elkaar zitten en wat er vooraf gegaan is.
De reeds bekende personages worden dan ook niet bijzonder breed neergezet maar ook hier lijk je niets te missen indien Isolatie als stand-alone gelezen wordt. In het geval van Urszula ligt dit iets anders, van haar wordt een breder beeld geschetst en wordt er specifieker op haar achtergrond ingegaan.

Het personage Renske is, gelijk haar beroep, heel origineel. Tamara Onos heeft zo een heel nieuw scala aan scenario’s gecreΓ«erd die telkens ook een origineel decor zullen hebben. Dat ze schrijft uit ervaring is door de regels goed te lezen en maakt het boek niet alleen spannend en interessant, maar zeker ook geloofwaardig.
Hoewel ik Isolatie dus in eerste instantie als stand-alone las, ben ik ontzettend nieuwsgierig geworden naar meer rondom Renske Nijland. Ik kijk ontzettend uit naar een vervolg maar ben ook benieuwd naar wat er aan Isolatie vooraf is gegaan.
Niet alleen omdat het personage zo interessant is maar ook omdat het plot van Isolatie ontzettend goed in elkaar blijkt te zitten. Geen moment had ik gedacht op dit scenario uit te komen en toch blijkt de plot al vanaf het begin opgebouwd te zijn.

Isolatie is een sterk verhaal, ontzettend spannend, beklemmend en heel beeldend beschreven, waardoor mijn afkeer voor ‘piepschuim’ alleen maar gegroeid is.

Beoordeling: πŸ’›πŸ’›πŸ’›πŸ’›

Advertentie

Een gedachte over “Recensie Tamara Onos – Isolatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s