Van uitgeverij Godijn ontving ik Komt niks van terecht van Alice Bakker. Bedankt voor het recensie-exemplaar.

Als Marijn krijgt te horen dat zijn vijftienjarige vriendinnetje zwanger is – van hem – stort zijn hele wereld in. Dit kan toch niet?
Ook Yara weet zich geen raad met de situatie, maar wat de tieners wel weten is dat ze het kindje willen houden. Een zware tijd breekt voor hen aan.

Het verhaal wordt veelal vanuit het perspectief van Marijn vertelt, wat het een originele kijk op het geheel geeft. Meestal in boeken met dit onderwerp wordt vanuit de moeder vertelt en haakt de vader af maar Marijn weet zeker dat hij zijn kindje en Yara niet in de steek zal laten. Hij is erop gebrand iedereen te laten zien dat zij het echt wel zullen redden, ondanks hun leeftijd.
Ze krijgen niet alleen met de praktische kant te maken van het krijgen van een kindje, zoals uitzoeken waar het kindje gaat wonen en wie erop zal passen als ze naar school gaan, een naam uitzoeken, spulletjes kopen, maar ze krijgen ook al heel snel te maken met alle vooroordelen die mensen hebben over een tienerzwangerschap. Iedereen om hen heen wil maar wat graag hun ongezouten mening geven en van begrip en steun is er weinig sprake. Gelukkig zijn hun ouders wel van plan om hun kinderen te steunen en lijken hun vrienden het ook een plaatsje te kunnen geven. Maar de commentaren en opmerkingen van de rest van de school hakken er behoorlijk in.
Daarnaast hebben Marijn en Yara het moeilijk om hun relatie tot stand te houden. Waar ze eerder al een knipperlichtrelatie hadden, proberen ze voor hun kindje om het Γ©cht samen te proberen. Maar dit is al moeilijk genoeg als je zestien bent, zonder dat je leven ook nog eens drastisch zal veranderen.
Marijn en Yara leren we dus echt goed kennen en gaan al snel in je hart zitten.
Ook de overige personages zijn goed uitgewerkt en sommige maken zelfs een evoluatie door. Het is namelijk niet iets wat alleen Marijn en Yara “overkomt” maar hun gezin en hun beste vrienden krijgen er ook mee te maken.

Komt niks van terecht zit boordevol strubbelingen, beren op de weg en moeilijke momenten maar kent daardoor ook een waar leerproces, emotionele passages en mooie momenten. Het laat echt de strijd zien die tienerouders leveren, met zichzelf en met iedereen die ze het tegendeel willen bewijzen.
Het is een mooi boek in zijn genre en leeftijdscategorie dat de ogen kan openen voor jeugd die te maken krijgt met mensen in hun klas die dit overkomen.

Beoordeling: πŸ’™πŸ’™πŸ’™

2 gedachtes over “Recensie Alice Bakker – Komt niks van terecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s