Hé Lianne, welkom als Auteur van de maand februari, leuk dat je meedoet en leuk om je beter te leren kennen!

Je hebt echt een passie voor schrijven en taal en bent daar op verschillende manieren mee bezig. Is dit altijd zo geweest, al van kind af aan?

Als kind wilde ik vooral héél veel verschillende dingen worden. Schrijfster was daar één van. Wel was ik op school altijd goed in taal, en als we voor een opdracht verhaaltjes moesten schrijven haalde ik daar zonder moeite een 8 of 9 voor. Ik merkte dat ik goed was in schrijven en dat ik het leuk vond om te doen.

Heb je altijd iets met schrijven willen doen of wanneer is dat gekomen?
Ik heb zoals ik zei wel altijd schrijfster willen worden, maar ik begon pas zo rond mijn 14e-15e voor mijn plezier te schrijven. Ik voelde me niet thuis op school en bij andere leeftijdsgenootjes, dus ging ik voor mezelf werelden maken die wel leuk waren. Dat vind ik nog steeds het mooiste aan het schrijven van verhalen. Even ontsnappen aan de werkelijkheid en jezelf in een andere, eigengemaakte wereld te verliezen.

Naast schrijven, redigeren en correcten help je ook mensen door middel van coaching, kan je daar wat meer over vertellen?
Redigeren en corrigeren heb ik inderdaad een tijdje gedaan, maar ik merk nu dat ik blijer word van mensen echt helpen hun onzekerheden te overwinnen en helpen te beginnen met het schrijven van hun boek, omdat ik zelf ook echt weet hoe dat voelt. Ik heb The Selfpub Guide gemaakt, voor auteurs die hun boek willen uitgeven in eigen beheer, en er komt dit jaar nog een cursus mindset verbeteren voor schrijvers aan en een cursus romantische verhalen schrijven.

Je hebt Kwetsbaar verliefd en Opgescheept zelf uitgegeven. Waarom heb je hier voor gekozen?
Gek genoeg had ik tot een paar jaar geleden echt helemaal niets met zelf uitgeven. Mijn debuutroman Kwetsbaar verliefd is ontstaan uit een kort verhaaltje dat ik voor de verhalenbundel Zomerdromen schreef. Ik wilde zo graag dat dit boek er zou komen dat ik niet maanden wilde wachten op reactie van een uitgever. Daarbij was de coronapandemie net begonnen en had ik tijd genoeg om me te verdiepen in het zelf uitgeven, dus ben ik ervoor gegaan. Opgescheept heb ik eigenlijk nooit zelf willen uitgeven, maar toen ik vorig jaar zo ongeveer mijn tiende (en laatste) afwijzing kreeg van een uitgeverij gaf dat me het laatste zetje om die ook zelf te gaan uitgeven.

Je DJ-serie is uitgeven bij Loft, hoe is dit tot stand gekomen en hoe is het om na zelf uitgegeven te hebben, dat uit handen te geven?
Ik schreef het eerste deel, Vacay in Saint-Tropez, voor een verhalenwedstrijd. Ik zat niet bij de shortlist, maar ik besloot om dit verhaal niet ergens op mijn harde schijf te laten verstoffen en het op te sturen naar uitgeverij Loft, die al eens eerder interesse hadden getoond in mijn werk. Nu met dit verhaal was het moment daar. Gelukkig waren ze nog steeds enthousiast en wilden ze meteen een serie van dit korte verhaal. Zo zie je maar dat een wedstrijd niet winnen echt niets zegt over de kwaliteit van je verhaal.
Het was eerst wel moeilijk om alles uit handen te geven, aangezien ik met zelf uitgeven gewend was om alles zelf te doen. Maar het heeft allebei voor- en nadelen, vind ik.

Gaat je voorkeur uit naar zelf publiceren of uitgeven bij een uitgever?
Qua zelf bepalen hoe ik het wil doen zeg ik zelf uitgeven, want dat vind ik het leukste aan zelf uitgeven. Iets wat ik minder leuk vind, is zelf zorgen voor marketing en promotie. Dat blijf ik toch nog een lastig ding vinden, steeds zelf ervoor blijven zorgen dat je boek in de spotlights blijft staan. Ik heb ook besloten dat overige twee delen in de New Girls on the Block-serie de laatste twee boeken zijn die ik zelf ga uitgeven. Het is leuk om het bij een paar boeken zelf te doen, maar voor op de langere termijn ga ik het niet volhouden. Voor de toekomst wil ik me vooral richten op het schrijven alleen, want dat is toch hetgene waar mijn passie ligt.

Hoe ziet je schrijfproces eruit?
Schrijf je bijvoorbeeld als een idee in je hoofd opkomt, of ga je bewust achter de laptop zitten om te brainstormen?

Als ik een idee krijg voor een potentieel nieuw verhaal, schrijf ik dat eerst op in een heel lang lijstje met potentiële verhaal-ideeën, zodat ik het niet kwijtraak. Meestal ga ik er niet meteen al voor zitten om het uit te werken, maar soms ben ik wel meteen enthousiast of heb ik al meteen veel inspiratie. Dan begin ik bij hoofdstuk 1 en zie ik wel waar het schip strandt. Ik werk bijna nooit van tevoren het verloop van het verhaal of de personages uit. Dat ontstaat altijd als ik aan het schrijven ben.

Haal je ergens je inspiratie vandaan? Of zijn het gewoon alledaagse dingen die je een idee kunnen geven voor een verhaal?
Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe inspiratie ontstaat. Vaak zomaar, of misschien door een liedje, een YouTube filmpje, een ervaringsverhaal op internet… er kunnen veel aanleidingen zijn om inspiratie op te doen!

Tot nu toe heb je vooral in het feelgood-genre geschreven. Nu weet ik, omdat je dat deelt op je Instagram, dat je bezig bent met een New Adult.
Is het heel anders om een ander genre te schrijven? Ga je daar op een bepaalde manier anders mee om?

Nu liggen feelgood en NA dicht bij elkaar, dus echt heel anders voelt het niet. Tenminste, niet voor mij. Ik merk wel aan alles dat de NA die ik nu aan het schrijven ben een serieuzere ondertoon heeft dan mijn feelgoods. Dus wel dezelfde schrijfstijl maar dan op een andere manier uitgewerkt. Ook vond ik het lastig om bepaalde scènes te schrijven, omdat die echt heftiger zijn dan in een gewone feelgood. Maar daarin was het ook wel leuk om mezelf uit te dagen.

Zijn er genres waarin je nog wel zou willen schrijven? Of zijn er misschien genres waar je helemaal niks in ziet?
Ik vind feelgood en New Adult de leukste genres die er zijn en daar zal ik de rest van mijn leven in blijven schrijven, die passen bij mij. Ik zie mezelf ook niet echt snel een uitstapje maken naar een ander genre. Misschien ooit nog eens een non-fictie, of iets in de criminele kant, alhoewel het dan wel altijd in romanvorm zal blijven.

Wat mogen we nog van Lianne Reijntjes verwachten, in 2022 of zelfs verder in de toekomst?
In 2022 komt het tweede deel van New Girls on the Block en in 2023 hopelijk de derde! Verder hoop ik dat mijn New Adult ook hopelijk volgend jaar te lezen is. Wel spannend, want lezers gaan dan een heel andere kant van mij zien. Verder gaat er dit jaar waarschijnlijk nog een novelle verschijnen bij Loft, een feelgood. Plus alle cursussen waar ik het net over had. Dus de komende paar jaar kunnen jullie nog veel leuks van mij verwachten!

Ik heb nog een aantal random vragen voor je, vragen die gewoon in mij opkomen en die jij hopelijk zonder veel na te denken kan beantwoorden.
Lezen of schrijven? Schrijven.
Radio luisteren of Spotify? Spotify.
Wat doe je het liefst om te ontspannen? Wandelen, mediteren, lezen of schrijven.
Wat is je lievelingsdier? Kat.
Wat is je grootste droom? Emigreren naar een warme bestemming en daar lekker fulltime schrijven.

Bedankt, Lianne, voor het beantwoorden van de vragen en ons mee te nemen in je schrijversbrein. Is er nog iets dat je kwijt wilt, aan mij of de lezers?
Bedankt voor het lezen van het interview! En als je nu denkt: dit wil ik ook, boeken schrijven? Ga voor die droom en geef niet op. Want je dromen waarmaken is het mooiste wat er is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s